دانشگران طرح تحول شهرستان سرباز |
|
سال 2015 سومین سال پیاپی بود که تلفات انسانی ناشی از حوادث طبیعی پایین تر از میانگین قرار گرفت و در نتیجه مجال تنفسی برای شرکت های بیمه گر ایجاد شد. پس از تلفات و هزینه های گسترده ای که از سال 1980 به بعد درایالت متحده آمریکا، ژاپن، فیلیپین و هندوستان ایجاد شد و نیز تعادل نسبی برقرار شده طی سالهای 2004 و 2005 ، در سال 2014 به دلیل وقوع حوادث طبیعی خساراتی به وجود آمد.
در نتیجه با وجود اینکه طوفان ها در طی یک دهه اخیر یکی از سالهای پر حادثه بوده است؛ خسارات وارد شده بر بیمه تقریبا در سال 2014 از تمامی خسارات 20 سال اخیر بیشتر بوده است.
در این سال بر اثر بارش سنگین برف ، خسارات عمده نقدی و غیر نقدی به کشورهای ژاپن و شمال ایالات متحده تحمیل شد و بریتانیا یک زمستان سرد و پر باران را تجربه کرد. همچنین در انگلستان و ایرلند و دریای بالتیک سیل و باران های شدید به وقوع پیوست. کالیفرنیا در زمستان این سال خشکسالی را تجربه کرد و طوفان باعث مرگ و میر و ضرر و زیان های فراوان در اطراف اقیانوس هند شد. در دره نیا زلزله رخ داد. استقرار سیستم های پرفشار برای هفته ها در روسیه آتش سوزی های بیشمار را در آن منطقه در پی داشت. همچنین بر اثر افزایش تعداد گردبادها در آمریکا و تغییر الگوهای آب و هوایی در محل استقرار جبهه قطبی در این بازه زمانی تغییراتی رخ داد. میانگین دمای هوا در سال 2015 بین یک تا دو درجه افزایش یافت و همه این موضوعات در کنار هم باعث شد تا مباحث مرتبط با تغییر اقلیم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
اهمیت آمادگی در برابر سوانح
نتایج حاصل از یک سرشماری در خصوص تغییر اقلیم و آمادگی در برابر بلایا نشان می دهد که 71 درصد مصاحبه شوندگان معتقدند استفاده از انرژی های تجدید پذیر و جایگزینی آنها با سوخت های فسیلی و آلاینده های جوی برای مقابله با تغییرات اقلیمی از نیازهای ضروری و قابل توجه در امریکاست. 63 درصد نیز اعتقاد به افزایش سرمایه گذاری در بخش مقابله با وقایع طبیعی دارند و نیمی از مصاحبه شوندگان بر لزوم تقویت در بخش بیمه تأکید داشته اند. در این میان نیز چندین پروژه مرتبط با حوادث طبیعی پیگیری و مورد توجه قرار گرفتند.
پیش بینی تگرگ از لحاظ شدت، میزان بارش و ابعاد تگرگ با استفاده از رادار که در سالهای اخیر پیشرفت های قابل توجهی داشته و پیش آگهی های لازم برای مقابله با حوادث، بسیار کارگشا بود.
همچنین با استفاده از انرژی های تجدید پذیر مانند انرژی بادی، انرژی خورشیدی، سیستم فتولتائیک، تولید سوخت های زیستی یا استفاده از زیست توده، نیروگاه های برق_آبی و سیستم های زمین گرمایی سرمایه گذاری سبز مورد توجه قرار گرفت.
در سال های اخیر تمایل اجتماعی برای سرمایه گذاری در بخش پیشگیری بسیار افزایش یافته است. کنفرانس جهانی سازمان ملل متحد در بحث مقابله با بلایا در سندای ژاپن برگزار شده است. مرکز این همایش ها نقطه کانونی برای ارائه خدمات و هماهنگی ها در فعالیت های مرتبط با کاهش بلایا بوده است. یکی از وظایف کلی دبیرخانه این همایش کمک به ایجاد جوامع تاب آور در برابر حوادث و به طور کلی تقویت سیستم بین المللی برای کاهش خطر بلایا بود . دبیر کل سازمان ملل (بان کی مون)، خانم مارگارتا والسترام، شخصی که دارای تجربه گسترده در عملیات بشر دوستانه در نقاط مختلف جهان بوده است، را به عنوان مسئول برگزاری همایش ها منصوب کرد.
اقدامات پیشگیرانه در استرالیا تحسین سازمان ملل را در پی داشت. در این کشور میزگردی با حضور مؤسسات و نهادهای مرتبط با بحران شکل گرفت که شرکت های اینوستا، اپتوس، ویستک، بیمه استرالیا، گروه صلیب سرخ استرالیا و مونیخ از جمله اعضای آن بودند.
وسایل ارتباطی و امدادرسانی
به گفته کارشناسان آنچه در زمان بحران مورد توجه قرار می گیرد نیاز مردم به خدمات رسانی، دسترسی به منابع حیاتی مانند آب آشامیدنی، مواد غذایی و اضطراری، محل اقامت و ... است. در نتیجه گسترش خدمات اجتماعی و خدمات نقشه آنلاین برای گشایش راه های اضطراری و جدید با استفاده از دانش محلی و دسترسی به خدمات ارتباطی که اطلاع رسانی و اطلاع یافتن از وقوع حوادث را ساده تر ساخته از الزامات مباحث مرتبط با امداد رسانی سریع و کارآمد هستند. (با توجه به اینکه حتی در کشورهای غیر پیشرفته نیز به طور میانگین 9 نفر از هر 10 نفر به خدمات تلفن همراه دسترسی دارند).
به عنوان مثال وجود تلفن همراه به مردم شهرستان وزاریو فیلیپین که دچار یک گردباد ویرانگر شده بودند در دسترسی به منابع حیاتی مانند غذا و دارو بسیار مؤثر بوده است.
تلفن رایگان به شماره 4636 در اختیار مردم قرار گرفت تا بلافاصله پس از وقوع حادثه تماس بگیرند؛ از افرادی که تحت تأثیر زلزله قرار گرفته بودند، در هفته اول، در هر روز بیش از 80000 پیام کوتاه دریافت شد. با استفاده از این پیامک ها ، به منظور تسهیل در امر جستجو و نجات درباره مفقود شدگان، گزارش هایی به سرعت در شبکه منتشر شد. همچنین با اعلام نیازمندی ها و رسیدگی به درخواستها با طبقه بندی آنها در قالب درخواستهای پزشکی و بیمارستانی، تغذیه و ... در پشتیبانی و تدارکات یک تمرکز سیستماتیک صورت گرفت.
لذا وسایل ارتباطی و امدادرسانی به موقع می تواند در کاهش تلفات و خسارات ناشی از حوادث مؤثر باشند. استفاده از بالن هلیوم، هواپیما های بدون سرنشین، ایستگاه های رادیویی موجود در جو، گسترش ارتباطات اینترنتی و .. پروژه هایی دیگری هستندکه هنوز در دست مطالعه و بررسی قرار دارند.
همچنین پتانسیل عظیمی که در اطلاع رسانی طبقات مردم وجود دارد قابل توجه است. در اکتبر 2012 طوفان شنی در سواحل شرقی ایالات متحده رخ داد که به تبع آن ترافیک شدیدی در فضای اینترنت ایجاد شد و در 24 ساعت اول یک میلیون پیام کوتاه درباره طوفان شن در شبکه منتشر شد. در هر ثانیه 10 تصویر درباره توفان شن آپلود شد و میزان جستجوی مطالب مرتبط بسیار زیاد بود، به طوری که اطلاع رسانی توسط مقامات مسئول را مختل می کرد.
رعایت استانداردها در بررسی اطلاعات مبادله شده با استفاده از شماره های تلفن ثابت و همراه و رادیو و تلوزیون اهمیت دارد . نتیجه گیری درباره وضعیت خاص در مکان های مختلف نیز به عهده متخصصان است.
پیش از این تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات به روش دستی صورت می گرفت. با توسعه سیستم اطلاع رسانی، فرایند فیلتر کردن اطلاعات و روش های تجزیه و تحلیل خودکار اطلاعات به شکلی سازمان یافته و توأم با انطباق سیستم برای به دست آوردن اطلاعات کلیدی و ارائه اطلاعات منطقی به مقامات یا سازمان های زیربط صورت گرفت. پیام های اخذ شده با توجه به محل جغرافیایی ارسال پیام ها تجزیه و تحلیل می شوند.
در ارتباط با جمع آوری اطلاعات مشکلات و مسائلی وجود دارد که باید به آن توجه کرد. از جمله عدم دستذسی کامل به اطلاعات مفید است. گاهی اوقات نیز درباره یک حادثه مؤثر، مهم و شاخص هیچگونه گزارشی دریافت نمی شود یا گزارشات کذب ارسال می شود.بعضی اوقات ابعاد وقوع حوادث بسیار بیشتر یا کمتر از واقعیت اعلام می شود و گاهی در اعلام محل حادثه اشتباه صورت می گیرد.
تهیه نقشه حادثه
بررسی صحت پردازش های کامپیوتری صورت گرفته روی اطلاعات دریافت شده با مطالعات میدانی تکمیل می شود. گام اول پس از دریافت، پردازش و تعیین صحت اطلاعات، تهیه نقشه حادثه است. در این خصوص استانداردهای جمع آوری و پردازش اطلاعات باید تهیه و رعایت شود تا جریان جستجو و امداد با سرعت و دقت بیشتری صورت گیرد.
خدمات نقشه آنلاین پس از جمع آوری اطلاعات تهیه می شود و در اختیار مقامات مسئول و مردم قرار می گیرد. در خصوص فعالیت های بشردوستانه داوطلبان نیز درگاه هایی برای نام نویسی داوطلبان کمک رسانی و ذکر مشخصات و تخصص حرفه ای افراد مشخص می شود.
مرکز عملیات دیجیتال، بخشی از صلیب سرخ است که گروهی از داوطلبان را تحت پوشش دارد. امدادگران با استفاده از GPS و نقشه، با تعیین محل حوادث و به صورت سازمان یافته به مناطق آسیب دیده اعزام می شوند. به عنوان مثال در طوفان فیلیپین مسیر احتمالی طوفان و مکان های در معرض خطر را به امدادگران و سایر کاربران اعلام کردند. مرکز عملیات بحرانی واشنگتن اخبار حوادث را منتشر می سازد. این سازمان برنامه هایی را به منظور اعلام حوادث غیر مترقبه تهیه کرده است. این برنامه ها پیش آگاهی و هشدار را از وقوع آتش سوزی جنگل ها، سیل، زلزله و طوفان به افراد در معرض خطر ارائه می دهد. این پیش آگاهی شامل اخبار زمان، مکان، شدت وقوع، هشدارهای عملیاتی اولیه، پناهگاه ها و نحوه مقابله با حوادث پیش رو می باشد.
این سازمان، جلسات و کنفرانس هایی را به منظور هماهنگی و ایجاد ساختار، استاندارد و روش واحد در تهیه نقشه با نقشه برداران و شرکت های متولی تهیه نقشه های حوادث برگزار می کند تا به یک وحدت رویه در ارائه و تفسیر نقشه های مرتبط با بحران برسد. همچنین در این جلسات نوآوری ها و ارائه روش های جدید تهیه و به روز رسانی نقشه ها و تبادل نظرات اصلاحی ارائه می شود. این جلسات و کنفرانس ها از سال 2009 تاکنون حدود 7000 عضو در بیش از 160 کشور انجام شده است. بیش از 3000 مؤسسه و همچنین بیش از 4000 دانشگاه در آن عضویت دارند. تولید و عرضه اطلاعات حیاتی از قبیل تخریب پل ها، انسداد معابر، تخریب مراکز درمانی و ... با نظارت این مرکز به روزرسانی می شود.
همچنین با بکارگیری مدل ها و سیستم عامل های برنامه ریزی شده در ارتباط با بحران ها، برآوردی را از ابعاد حادثه، هزینه های احتمالی و راهکارهای مقدماتی را پیش بینی کرد و نهایتا تحقیقات تکمیلی، تحلیل هایی را درباره علل وقوع حوادث ارائه می دهد.
در حال حاضر نقشه برداری و به نقشه آوری دقیق طوفان ها به یک ابزار نجات بخش تبدیل شده؛ به طوری که مردم قادر به نظارت دقیق بر مسیر احتمالی طوفان شده و نسبت به آن واکنش نشان می دهند. پس از طوفان نیز نقشه هایی با مقیاس های مناسب، بیانگر عمق و وسعت حادثه اند. عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای و رادارها نیز از ابزارهای راهگشا برای درک وسعت و عمق وقوع حوادث جوی هستند.
هر کاربر شبکه های اینترنتی به عنوان یک سنسور مجازی عمل می کند و از آنها اصطلاحا با عنوان «سنسور اجتماعی» یاد می شود. سنسورهای اجتماعی در برابر سنسورهای فنی که صرفا موقعیت فردی اشخاص را تعیین می کنند و فقط برای تعیین پارامترهای محدود کاربرد دارند با وجود معایبی که ذکر شد؛ در بسیاری از موارد راهگشا، نجات بخش و منشأ اصلی و ابتدایی اخبار مرتبط با حوادث هستند.
تحلیل اطلاعات ارسال شده از سطح جامعه با کلمات کلیدی مانند طوفان، سیل، آسیب، قربانی، قطع برق و ... صورت می گیرد. عملیات موفق آمیز استخراج اطلاعات در مورد حوادثی مانند سیل آلمان و طوفان فایلین هلند در 2013، طوفان هایان فیلیپین (بالاترین سرعت باد ثبت شده روی زمین تا کنون که به طوفان سن کارائیب در شمال امریکا متصل شد) قابل ذکر هستند.
برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، مناطق به شبکه های 5× 5 کیلومتر تقسیم شده و اطلاعات هر بخش با توجه به تاریخ و نوع حوادث طبقه بندی می شود. برچسبها:
|
|